Tel.: 06/30/253-7206
-
"Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk."
2013 CABERNET FRANC 2013 I 2014
Finom elegancia jellemzi a terület „Hercegnőjét”. Igazi zászlós borrá nőtte ki magát, önállóan, szűretlen állapotban vagy Cuvée-ben is megállja a helyét. A szeder gyümölcs jegye mellett a paprika fűszeressége fedezhető fel kóstoláskor. Érlelését 2 éven keresztül 225 literes fa hordóban végzem, melynek 10%-a új barrique.

 

2013 CHARNNONAY 2013 I 2014
A 2005-ben ültetett szőlőnövény remekül érzi magát a Mátra lankáin. Krómtartályos erjesztés után három hónapig 500 literes fahordóban érlelem, mielőtt palackozásra kerül. Meghatározó savai a citrusfélékre, köztük leginkább a grapefruitra emlékeztetnek.

 

2013 CSENTER CUVÉE 2013 I 2014
Birtokborként funkcionál. A kékszőlő fajtákból készített borok házasításából születik ez a Cuvée. A Cabernet Franc és a Merlot alkalmazkodó finomsága alapként szolgál,melyet fűszerezek Cabernet Sauvignon és a Turán fajtákkal. Összességében a mátrai borvidékre jellemzően markáns savakat fedezhetünk fel benne, melyek a meggy és az aszalt szilva gyümölcsök ízére hasonlítanak.

 

2013 IRSAY OLIVÉR 2013 I 2014
A régi, közel 40 éves telepítésű ültetvény rendkívüli finomságot produkál. Az éghajlatnak és a korai érésének köszönhetően savai markánsak és elegánsak is egyben. Mérsékelt illat- és íz intenzitással bír, ahol csak a muskotályos szőlő jegyei érezhetőek. Önállóan és a chardonnayval cuvében is szép bort produkál.

VÁRHATÓ FORGALOMBA KERÜLÉSE 2016.

 

2013 MERLO ROSE 2013 I 2014
A 40 éves tőkék és a viszonylag magas savtartalom a rosé készítésre teszi leginkább alkalmassá ezt a szőlőt. A bor készítésénél, csak színlevet használok, préselés nélkül , amely tiszta ízvilágot tud kialakítani ennek a friss ,üde bornak. Finom gyöngyözését az erjedés során keletkezett széndioxid adja. Kóstoláskor illatában és zamatában is a gyermekkoromban gyakran fogyasztott vad, réti szamóca íze köszön vissza.

 

BORÁSZAT

A szőlőbirtok a Mátrai borvidék nyugati részén a Cserhát és Mátra ölelésében fekszik. Földrajzi elhelyezkedése, délnyugati fekvése és a kézműves technológia évről-évre egyedi jegyekkel ruházza fel borainkat.
BOROKRÓL

A borok készítésénél kiemelt szempont, hogy a természetes folyamatokat hagyjuk érvényesülni. A viszonylag magas savtartalmak kiválóan alkalmasak a vörös húsételek, vadételek ízeinek kiemelésére, élvezeti értékeinek növelésére.
A terméskorlátozással különleges minőségű vörös és rozé borok érhetők el, ahol a finom eleganciájú savak mellett a markánsabb tanninok is megjelennek.
VÖRÖSBOR

A birtokon Cabernet Franc és Sauvignon, Turán, Merlot és Opportó fajták találhatók meg. Fellelhetünk 50 éves és 10-12 éves, viszonylag új telepítésű tőkéket is. Fajtánként önálló borok is készülnek, de figyelemre méltó a házasításukból készített Csenter Cuvé, mely ötvözi a fajták és a terület adottságait.
A bor húsossága kapcsán olyan érzésünk támad, mintha különböző gyümölcsökbe harapnánk bele.
FEHÉRBOR

A közkedvelt Irsay Olivér és a világfajta Chardonnay a meghatározó szőlő, de választékként Zöld Veltelini és Szürkebarát borait is kóstolhatják az idelátogatók. Viszonylag alacsony alkohol-és szárazanyag tartalommal rendelkeznek, melyet ellensúlyoz intenzív illat- és íz világuk. Különösen hangsúlyos a citrusfélék jelenléte.
ROZÉ

A 40 éves szőlőtőkéken termelt Merlot kiváló rose és siller bort produkál. A baráti beszélgetések és ünnepi alkalmak elengedhetetlen welcome drink-je. Bízom benne, hogy ez a termékcsalád vezető szerepet fog betölteni a fajtaválasztékunkban.
VENDÉGLÁTÁS

Aki kíváncsi a helyi palóc ízekre, annak bátran ajánlok egy kirándulást a vendégházunkba. Zömmel helyben termelt alapanyagokból, szabadtűzhelyen, kemencében, bográcsban készült helyi specialitásokat kóstolhatnak az idelátogatók. Szálláshely kapacitásunk 10-12 fő, 2-3 -4 fős férőhelyes szobai elosztásban. Nagyobb csoportokat is tudunk fogadni a környékbeli szálláshelyek bevonásával úgy, hogy az étkezést a vendégházban bonyolítjuk le.
SZABADIDŐ

Az aktív kikapcsolódást kedvelőknek sok érdekes és erőpróbát megkövetelő lehetőséget nyújt a környék. A varázslatos hegyek alkalmasak túrázásra és hegyi kerékpározásra, de kipróbálhatja mindenki a közelben lévő kalandpark nyújtotta szolgáltatásokat. Pásztó város gyógyvizű stranddal rendelkezik. A vadász és horgász szenvedéllyel bírók is lehetőséget kapnak hobbijuk művelésére.
RÓLUNK
KAPCSOLAT
TÉRKÉP
 • birtoknagyság: 5 ha
 • fajták:  Irsay Olivér 0,5 ha
  • Chardonnay 1 ha
  • Opportó 0,7 ha
  • Merlot 1,3 ha
  • Cabernet Franc 1,25 ha
  • Veltelini 0,25 ha
 • szőlőművelés:

régi ültetvényeknél sylvoz középmagas kordon
új telepítéseknél egykaros csapos metszés

 • technológia:

kézműves borászati módszerek
minimális kénhasználat
tartályos erjesztés, érlelés a fehér és a rose boroknál
a kék szőlőnél fakádas erjesztés, 230-500 literes hordós érlelés, 1-2 év

PITE PINCÉSZET
PÁSZTÓ,
Alkotmány út 21.
Tel.: 06/30/253-7206
Tisztelt Látogató! Köszöntöm honlapomon. Remélem, az itt látott szolgáltatások, elnyerik tetszését, és hamarosan vendégeink körében köszönthetjük Önt és családját.
A borokat a Crux-ker Bt termelte és palackozta.

designed and produced by Gábor Adonyi /free-dimension Bt. I 2015 C All rights reserved ADONYI FOTÓ I Minden jog fenntartva!